SOAL ULANGAN KENAIKAN KELAS B. Inggris Kelaas 8

Bagi yang berminat belajar bahasa Inggris on line gratis, saya rekomendasikan FOLLOW akun Instagram @engliguidance. Anda akan selalu mendapat postingan secara teratur tentang English Expressions, English Grammar, Strategi UN B. Inggris, dan Business English

Read the following text and answer questions 1 to 3
The Coming Match
Euro 2012
Final Match
Don’t niss it
Only on Blue Sky Television

1. These athletes probably play in the game, except …
a. Leonal Messi
b. Michael Schumacher
c. Cristian Ronaldo
d. W. Rooney

2. On how many TV stations wil the program be played?
a. Three
b. Two
c. One
d. All TV stations

3. What kind of sport is the match?
a. Basketball
b. Hockey
c. badminton
d. Football

Read the following text and answer questions 4 to 6
ANNOUNCEMENT
BECAUSE OF THE BAD WEATHER, THE MOUNTAIN CLIMBING IS PROHITED UNTIL THE WETHER IS GOOD TO DO SO, THANK YOU

4. How is the weather likely on the mountain?
a. Foggy and rainy
b. Clear
c. Sunny
d. Humid

5. What should the climber do?
a. Wait until the weather is good
b. Go on climbing whatever it is
c. Prepare stuff before climbing
d. Have a camp first

6. X: … about using the internet?
Y: I think the internet is useful.
a. What’s your opinion
b. Can you help me
c. May I help you
d. Can I have

7. Dara: You’re busy baking the cake, Nadine. … ?
Nadine: No, thanks. It’s almost done.
a. Do you agree
b. Can I help you
c. Do you think
d. What do you think

8. X: Oh No ! I forget to bring my pen
… land me your pen, please?
Y : Sure!
a. I don’t think so
b. Can I have
c. What do you think of
d. Can you

9. X: Listen! After the class we will go for a play. ……..?
Y: That’s a good idea, I agree with you
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. What’s wrong
d. Do you agree

10. Rita : Hi, friends! Tomorrow is a holiday. What shall
we do?
Ratih : How about going to Ramayana Department
store?
Emi : … What about swimming.
Rita : OK, so what time shall we go?
Emi : Nine o’clock.
a. That’s not a good idea
b. I agree with you
c. That’s fine
d. You’re right

11. Khoerul : I think a tractor works fast.
Hasin : Well, it’s true but the farmers don’t like it.
Khoerul : Why?
Hasin : Maybe it’s very expensive.
The underlined utterance expresses….
a. agreement
b. disagreement
c. certainty
d. uncertainty

12. Yani : Tin, may I borrow your motorcycle?
I have to pick my brother up but unfortunately mine has flat tire.
Tina : ….., there is a bit trouble with my motorcycle.
a. I’m sorry
b. You’re right
c. that’s great
d. I’m sure

Read the following text and answer questions 13 to15

Baby sitter – FT
A day-care center seeks a baby sitter (fem 17 +)
to work with 2 – 4 year old children. Salary open.
Previous experienced preferred. Call 545-1346
betw. 1 – 4 pm or send CV to Po Box 255, Jkt.

13. What is the text above?
a. an advertisement
b. A private letter
c. A memo
d. A recipe

14. What vacancy is being informed in the text?
a. A teacher
b. A nurse
c. A baby
d. A babysitter

15. What information can we get?
a. A day-care center needs a full time baby sitter
b. The applicant under 17 can apply for the job.
c. The baby sitter will work overnight
d. The applicant can’t contact the employer

Read the following text and answer questions 16 to 21
There was a girl named Bawang Putih, she lived with her step mother and her step sister named Bawang Merah. Bawang Putih’s life was sad. Her step mother and her step sister treated Bawang Putih badly and always asked her to do all the household chores.
One morning, Bawang Putih was washing some clothes in a river. Accidentally, her mother’s clothes fell down to the river. Finally she met an old woman. The old woman returned the clothes. She also gave Bawang Putih a small pumpkin. At home, Suddenly Bawang putih and her step mother and step sister were surprised. Inside the pumpkin they found jewelries. “Bawang Merah, hurry up. Go to the river then found the old woman and took big pumpkin. They were screaming. There were a lot of snakes inside the pumpkin!
Finally both of them realized their mistakes. They apologized and Bawang Putih forgave them.

16. What is the story about?
a. Malin Kundang
b. Bawang Putih & Bawang Merah
c. Sangkuriang
d. Tangkuban Perahu

17. What kind of text is the story above?
a. Recount
b. Descriptive
c. Procedure
d. Narrative

18. Who is Bawang Merah?
a. Bawang Putih’s mother
b. Bawang Putih’s step sister
c. The old woman
d. The pumpkin’s owner

19. Who gave the clothes back to Bawang Putih
a. The old woman
b. Bawang merah
c. Her Step mother
d. River

20. Why were Bawang Merah and mother screaming?
a. They found jewelries
b. Mother’s clothes fell down to the river
c. Both of them realized their mistakes
d. There were a lot of snakes inside the pumpkin

21. Why did Bawang Merah and mother say apologize to Bawang Putih?
a. They found jewelries
b. Mother’s clothes fell down to the river
c. Both of them realized their mistakes
d. There were a lot of snakes inside the pumpkin

For questions 22 to 25 choose the best words to complete the text
John and James were two friends who were crossing a… (22)…. Suddenly, they hit a huge black bear. Imagine how …(23)… they were. They tried to run but the bear … (24)… them. John managed to climb up into a tree but, James fell to the ground and … (25) … to be dead. He knew that a bear will only attack something if it is alive.

22.a. sea
b. river
c. forest
d. city

23. a. happy
b. angry
c. sad
d. terrified

24. a. chased
b. drank
c. closed
d. threw

25. a. wanted
b. wished
c. hoped
d. pretended

26. Hendra : Did the boys study after class?
Ayu : No.
Hendra : What did they do?
Ayu : They … football
a. play
b. plays
c. played
d. will play

27. Dessi : How often do you swim a week?
Windi : Actually twice. But last week I only … once, because I prepared myself for the
exams.
a. swim
b. swam
c. will swim
d. have swum

28. Winda : Look! The flowers are beautiful.
Who … them?
Lidya : I did, and I watered them regularly.
a. are planting
b. planted
c. plants
d. plant

For questions 29 to 33 choose the best words to complete the text
… (29)… there lived a little girl named Snow White. She lived with her Aunt and Uncle because her parents were dead.
One day she … (30) … her Uncle and Aunt talking about leaving Snow White in the castle because they both wanted to go to America and they … (31)…enough money to take Snow White.
Snow White did not want her Uncle and Aunt to do this so she … (32) … it would be best if she ran away. The next morning she ran away from home when her Aunt and Uncle …(33) …having breakfast. She ran away into the woods.

29. a. Once upon a time
b. Suddenly
c. Of course
d. I am sorry

30 a. hears
b. heard
c. to hear
d. hearing

31. a. don’t have
b. have not
c. didn’t have
d. not have

32. a. decided
b. decide
c. decides
d. to decide

33. a. is
b. was
c. are
d. were

34. Mia : Hello
Yeyen: Hello, Mia. This is Yeyen. ……Andre, please?
Mia: I’m sorry but he’s gone out
a. Don’t worry
b. May I help you
c. May I speak to
d. It’s okay

35. X: Hi, you are different today, tell me…………..?
Y: My hand, it is hurt.

a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. What’s wrong
d. Do you agree

36. A: excuse me, …………where the barber shop?
B: yes just go straight down this road, the barbershop is on the right side
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. What’s wrong
d. Do you agree

Read the following text and answer questions 37 to 40
Adam’s Diary
May 2010
23 Sunday. When I got up, I felt ill, I went back to bed. Mum called the doctor. But he couldn’t come, because he was ill too.
24 Monday. The doctor come at 11 O’clock. He wrote a prescription for some medicine. Mum bought it in the drugstore. It was horrible. Yuck!
25 Tuesday. Dad bought me model aeroplane. I read the instructions, but I couldn’t make it, because the dog ate the glue.

37. What happened at 23rd May to Adam?
a. He couldn’t come
b. He wrote a prescription
c. He felt ill
d. He was slipping

38. Who called the doctor?
a. Father
b. Adam
c. Mother
d. Doctor

39. What did the doctor write at 24th?
a. Instructions
b. Model aeroplane
c. Address of drugstore
d. Prescription

40. Adam could not make the aeroplane, why? Because…
a. He felt ill
b. The dog ate the glue
c. The doctor was ill too
d. Mum bought medicine

41. A: Hello!… May I speak to Andree ?
B: I’m sorry, he has just gone out.
a. Do you know
b. This is Indah Speaking
c. What’s wrong
d. Do you agree

Read the following text and answer questions 42 to 45
Last holiday I went to Paris. I visited museums and sat in public gardens. A friendly waiter taught me a few words of French. Then he lent me a book. I read a few lines, but I did not understand a word. Every day I thought about postcards. My holidays passed quickly, but I did not send any cards to my friends.
On the last day I made a big decision, I got up early and bought thirty seven cards. I spent the whole day in my room, but I did not write a single card!

42. What is the text about?
a. Visiting museum
b. Postcard
c. Words of French
d. Holiday

43. What is the generic structure (tenses) of the text above?
a. Simple present tense
b. Simple past tense
c. Present continues tense
d. Simple future tense

44. Whom did the writer meet in Paris?
a. Friendly waiter
b. His friends
c. Postman
d. Mother

45. What was the first place the writer visited?
a. Museum
b. Public garden
c. His room
d. Post office

Read the following text and answer questions 46 to 49
When I was in elementary school, I really loved football. Every Saturday afternoon I practiced in school field with my team and my coach. They were strong and smart players. My coach was a kind person. But, while he was couching us, he was very discipline. He would grounded anyone who came late and not obey the team rules.

46. When did the writer really love football?
a. When he was in elementary school
b. Every Saturday afternoon
c. When he came late and not obey the team rules
d. When he was in junior high school

47. Where the writer used to play football
a. In stadium
b. In the sport hall
c. In his own field
d. In a school field

48. How was the couch couching him?
a. Strong
b. Smart
c. Discipline
d. Lazy

49. The coach grounded players who …..
a. were smart
b. were decipline
c. came late
d. obeyed the rules

For questions 5 to 52 choose the best words to complete the text
X: Excuse me, .. (50)… where The Art Museum is?
Y: Just go straight down this road, and the Museum is on your right.
X: And…(51)… how to get there?
Y: Sure. Take the no. 12 bus, and get off at the Post Offiec on your left. The Art Museum is opposite the Post Office
X: Thank you very much.
Y: …(52)…

50. a. Do you agree
b. Do you know
c. Do you think
d. Do you understand

51 a. Do you agree
b. can you tell me
c. Do you think
d. Do you understand

52. a. Yes, I do
b. You’re right
c. You’re welcome
d. Thank you, too

Read the following text and answer questions 53 to 56.
Juhha’s Wonders

Once upon a time, there was a small village in Baghdad. Its population was very small. In this village everybody knew each other and knew every little or big problems that went on in the village. In this small village there was a bakery that was popular for its delicious bread.
One day a poor old man was walking in the street passing the bakery and he stopped to smell the scent of the bread which was spreading out of the bakery.
Suddenly, the baker caught the old man and shouted at him demanding the price of bread’s scent. He almost drag him to the police.
A very famous wise man named Juhha heard the baker shouting. So he went to him and asked about the problem. Juhha stood calmly listening to the baker and he thought for a solution.
After a few minutes Juhha’s eyes glistened and an amused smile was on his face. He asked the baker “How much money do you want?”. The baker and poor man were astonished, but the baker answered “3 dinars”. Juhha took the money out of his wallet and put it in his pocket and shook the money. “Did you hear the sound of the money?” Juhha asked. “Yes, I did”, the baker replied, and with big smile Juhha said “Well then, this is the price of your bread’s scent!”

53. Who stopped to smell the scent of the bread?
a. The baker.
b. The police.
c. The old poor man.
d. Juhha, the wise man.

54. What did the baker do to the old man?
a. He wanted to hear the sound of the old man money.
b. He demanded the old man to pay for the scent.
c. He shouted his problem to the old man.
d. He gave the old man some solution.

55. ” ….., which was popular for its delicious bread” (paragraph 1)
What does the word “delicious” mean?
a. Sour
b. Tasty
c. Bitter
d. Unpleasant

56. What can we learn from the story above?
a. We must help poor people.
b. We must take the benefit of what we offer.
c. We should pay nothing for things we use.
d. We shouldn’t ask other to pay for what they don’t get.

57. 1 not – 2 the flowers – 3 Ratih – 4 yesterday4 – 5 in – 6 did – 7 the garden – 8 water

The correct arrangement is …
a. 3 – 1 – 8 – 7 – 5 – 2 – 6 – 4
b. 3 – 4 – 6 – 1 – 8 – 5 – 7 – 2
c. 3 – 6 – 1 – 5 – 7 – 8 – 2 – 4
d, 3 – 6 – 1 – 8 – 2 – 4 – 7 – 4

58.1 he – 2 was – 3 when – 4 worked – 5 very – 6 young – 7 hard – 8 Mr. Ramli

The correct arrangement is …
a. 3 – 4 – 7 – 8 – 1 – 2 – 5 – 6
b. 3 – 8 – 2 – 5 – 7 – 1 – 4 – 6
c. 3 – 8 – 2 – 6 – 1 – 4 – 5 – 7
d. 3 – 8 – 7 – 5 – 1 – 2 – 4 – 6

59. Arrange these sentences to make a good paragraph.
1. They entered the old house and blockaded the gate and doors.
2. Suddenly a group of bandits attacked the three boys near an old house.
3. One day, The Prince, Peter Piper, and Franklin Greedy were walking through the forest.
4. The three boys were trapped inside the house.
a. 4 – 2 – 3 – 1
b. 3 – 2 – 4 – 1
c. 1 – 3 – 2 – 4
d. 3 – 2 – 1 – 4

60. Arrange these sentences to make a good paragraph.
1. After finishing the homework, Rahman made rujak.
2. I went to Rahman’s house yesterday to do homework.
3. Rahmad likes spicy food, so he made it very spicy
4. I went there with Dodi.
a. 3 – 1 – 2 – 4
b. 2 – 4 – 1 – 3
c. 4 – 2 – 3 – 1
d. 2 – 3 – 1 – 4

KUNCI JAWABAN:

1. b 11. a 21. c 31. c 41. b 51. b
2. c 12. a 22. c 32. a 42. d 52. c
3. d 13. a 23. d 33. d 43. b 53. c
4. a 14. a 24. a 34. c 44. a 54. b
5. a 15. a 25. d 35. c 45. a 55. b
6. a 16. b 26. c 36. a 46. a 56. d
7. b 17. d 27. b 37. c 47. d 57. d
8. d 18. b 28. b 38. c 48. c 58. c
9. d 19. a 29. a 39. d 49. c 59. d
10.a 20. d 30. b 40. b 50. b 60. b

7 responses

  1. Jazaakalloh took u’r material thanks a lot. Nurlina West Bandung

  2. terimakasih pa, ijin kopas buat latihaan soal murid murid🙂

    1. Ya silakan. semoga bermanfaat

  3. izin copas ya pak. Untuk latihan soal anak anak. Jazaakallah khairan Katsira. Terima kasih.

  4. makasii yap kisi kisi nyah😀

  5. thankyou, sir.. i copied

  6. izin copas buat tugas sekolah,terimakasih🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: